8 Khasiat Madu Yang Mungkin Anda Tak Pernah Tahu, Salah Satunya Menguatkan Sistem Imun Badan!
Madu merupakan satu ciptaan
makanan yang sangat istimewa. Terdapat pelbagai kebaikan madu dan ia telah
digunakan secara meluas, sama ada dalam aspek perubatan mahupun sebagai
makanan. Selain menawarkan rasa yang lazat dan manis, adakah anda mengetahui
manfaat madu untuk kesihatan?
Fakta ringkas mengenai madu
·
Fakta
yang paling penting, jangan pernah memberikan madu kepada
kanak-kanak di bawah usia 12 bulan
· Madu
mempunyai hubung kait dengan fungsi penyembuhan luka dan
berperanan sebagai antibakteria
·
Boleh
digunakan untuk menggantikan gula dalam makanan, dan menjadikan ia satu pilihan
yang lebih sihat
·
Madu
telah digunakan dalam perubatan untuk lebih 5,000 tahun
Apakah
manfaat madu untuk kesihatan?
Berikut adalah beberapa manfaat
madu untuk kesihatan:
1.
Membantu
dalam mengurangkan berat
Menurut pengarang dan pakar
nutrisi, Mike McInnes, madu dapat membakar lemak badan walaupun ketika anda
tidur. Ia adalah satu makanan yang terbaik untuk mengurangkan berat.
Terdapat cadangan yang
mengatakan, untuk mengurangkan berat, anda boleh mengambil sesudu madu sebelum
tidur atau campurkan madu dengan air suam ketika perut masih kosong pada awal
pagi.
Mengambil madu sebagai perkara
pertama dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme, yang mana membantu untuk
mengurangkan berat dengan lebih pantas.
2. Kebaikan madu: mengandungi nutrien
Madu adalah cairan manis dan
pekat yang dihasilkan oleh lebah madu.
Secara nutrisi, 1 sudu madu
(21gram) mengandungi 64 kalori dan 17 gram gula, termasuk fruktosa, glukosa,
maltosa dan sukrosa. Ia hampir tidak mengandungi sebarang serat, lemak atau
protein.
Ia turut mengandungi beberapa
vitamin dan mineral – tetapi jumlah yang perlu diambil adalah tinggi untuk
memenuhi keperluan harian.
Madu turut mengandungi
kandungan kompaun bioaktif dan antioksidan.
3.
Kebaikan
madu: menguatkan sistem imun
Dianggap sebagai ubatan semula
jadi yang membantu mengubati sakit tekak. Fungsi
antioksidan dan anti-bakteria membantu melawan jangkitan disebabkan virus,
bakteria dan kulat.
Madu buckwheat (campuran bijian yang digunakan
sebagai makanan haiwan ternakan), mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi
dan mampu mempertingkatkan imun untuk jangka masa panjang jika diambil setiap
hari.
4.
Manfaat
madu untuk kesihatan: kekalkan tenaga
Madu yang diambil pada setiap
pagi sebelum sarapan atau bersenam dapat memberikan tenaga ekstra.
Ini kerana madu mengandungi
gula semula jadi, air, mineral, vitamin, debunga dan protein, menyebabkan ia
dipanggil pembekal tenaga terbaik.
Dalam kajian dari Makmal
Senaman dan Sukan, University of Memphis, menunjukkan madu adalah pilihan
karbohidrat terbaik diambil sebelum bersenam.
Malahan, ia juga dikatakan
pilihan yang baik untuk diambil selepas bersenam.
5.
Kebaikan
madu: baik untuk jantung
Menurut kajian, madu boleh
membantu menurunkan hampir 5.8% LDL
(kolesterol tidak baik) dan meningkatkan 3.3% HDL (kolesterol baik).
6.
Menyembuhkan
luka, luka terbakar dan masalah kulit
Selain mengandungi antioksidan,
madu juga bersifat anti-bakteria dan antiseptik yang dapat mempercepatkan
proses penyembuhan luka dan luka terbakar dengan memberikan kelembapan dan
meningkatkan aliran nutrien pada bahagian yang berkenaan.
Madu juga dikatakan berkesan
untuk membunuh kuman (patogen) seperti E.coli dan methicillin-resistant
Staphylococcus aureus (MRSA), yang boleh menyebabkan jangkitan kulit.
Madu juga dipercayai dapat
merawat dan mencegah jerawat, kelemumur dan kulit gatal.
7. Menyuburkan kulit dan muka
Madu asli sangat bermanfaat
sebagai pelembap semula jadi terbaik terutama untuk kulit kering. Ia membantu
membuka liang pori tersumbat, menyembuhkan bibir kering, menyeimbangkan tona kulit.
8. Manfaat madu untuk kesihatan: merawat batuk
Turut dikenali sebagai antara
ubatan semula jadi yang terbaik untuk merawat batuk.
Pengambilan 1 sudu madu dapat
mengurangkan kerengsaan pada tekak. Ia turut membantu memberikan tidur yang
lebih nyenyak.
Madu memang
banyak khasiat tapi ada 4 pantang larang yang anda perlu tahu!
Ramai yang menjadikan madu sebagai makanan tambahan
kerana ia mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan.
1. Jangan tidur selepas minum madu
Ada sesetengah orang yang minum madu sebelum tidur kononnya untuk menjaga kesihatan. Tetapi sebenarnya, madu memiliki kandungan kalori yang cukup tinggi.
Satu sudu madu sekurang-kurangnya mempunyai 64 kalori sementara
gula hanya mengandungi 49 kalori dalam jumlah sama.
Ganti kebiasaan minum madu ini pada waktu pagi agar kalorinya
dapat terbakar. Jika kita minum sebelum tidur, kalori yang terkandung di
dalamnya boleh menyebabkan risiko obesiti.
2.
Elak makanan bergula selepas minum madu
Ramai menjadikan madu sebagai pengganti gula. Selain kandungan
fruktosa dan glukosa yang lebih rendah berbanding gula, madu asli juga kaya
dengan kandungan magnesium, kalium, antioksidan dan mineral.
Pengambilan madu berlebihan dapat meningkatkan kadar gula dalam
darah sehingga meningkatkan risiko kenaikan berat badan, penyakit jantung dan
diabetes jenis 2.
Sebaik-baiknya, elakkan mengambil makanan yang tinggi kandungan
gula selepas minum madu.
3.
Jangan minum madu dalam kedaan panas
Sebaik-baiknya jangan minum madu yang dipanaskan kerana ia
dipercayai boleh mematikan khasiat yang terkandung di dalamnya selain
menyukarkan proses penghadamannya.
Masyarakat India juga percaya mencampurkan madu dengan minyak sapi
boleh menyebabkan ia menjadi racun pada tubuh.
4.
Jangan beri madu pada bayi
Madu tidak sepatutnya diberikan pada bayi berusia kurang 12 bulan.
Madu, terutamanya yang asli, terdedah kepada bakteria dikenali sebagai
clostridium botulinum.
Bakteria ini dapat menyebabkan keracunan botulisme, di mana tubuh
akan mengalami kekejangan dan boleh meragut nyawa. Ia jarang berlaku kepada
orang dewasa kerana mempunyai sistem imunisasi yang tinggi.
Namun jika selepas minum madu anda berasa pening, mual, muntah dan cirit-birit, segera berjumpa dengan doktor.
No comments:
Post a Comment